Ενδοϋαλοειδικές Ενέσεις

Η υαλοεϊδική κοιλότητα είναι το εσωτερικό πίσω τμήμα του οφθαλμικού βολβού και καταλαμβάνεται από ένα υγρό, υπό τη μορφή τζέλ, που ονομάζεται υαλοειδές. Με μία ένεση μπορούμε να χορηγήσουμε φάρμακα σε αυτή τη περιοχή για την θεραπεία παθήσεων που αφορούν το εσωτερικό πίσω τμήμα του ματιού, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια , η ωχροπάθεια, τα αγγειακά επεισόδια του βυθού, οι φλεγμονές κ.α. Οι φαρμακευτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται με αυτή την οδό χορήγησης ανήκουν σε τρεις κατηγορίες:

α) Αντιμικροβιακοί, αντιμυκητιασικοί και αντιϊκοί παράγοντες για την αντιμετώπιση επικίνδυνων μολύνσεων στο εσωτερικό του ματιού.

β) Κορτικοστεροειδή για την αντιμετώπιση κυστοειδούς οιδήματος της ωχράς, διαβητικού οιδήματος ή οιδήματος της ωχράς από κλαδική ή κεντρική φλεβική απόφραξη.

γ) Αντιαγγειογενετικοί παράγοντες (anti-VEGF) για την αντιμετώπιση της Υγράς μορφής ωχροπάθειας και του διαβητικού οιδήματος της ωχράς. Η χορήγηση του φαρμάκου γίνεται σε μηνιαίες επαναλαμβανόμενες ενέσεις.

Η ένεση γίνεται με ειδική πολύ λεπτή βελόνη μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Δεν πονά και η ενόχληση είναι ελάχιστη για τον ασθενή. Πρίν και μετά την ένεση χορηγούνται αντιμικροβιακές σταγόνες για λίγες ημέρες. Οι κίνδυνοι είναι ελάχιστοι με σοβαρότερους αλλά σπανιότατους αυτούς της μόλυνσης (ενδοφθαλμίτιδος) και της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς. Την επόμενη μέρα χρειάζεται μία σύντομη εξέταση για τον έλεγχο του οφθ/μου και της πίεσης του.