Βιογραφικό

Αλέξιος Νίκας Οφθαλμίατρος

O Αλέξιος Νίκας γεννήθηκε το 1971, στα Ιωάννινα.

Μεγάλωσε και ολοκλήρωσε τη μαθητικά του χρόνια στα Ιωάννινα. Αρίστευσε σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου. Το 1990 εισήχθη με Πανελλαδικές εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από όπου, το 1996, αποφοιτά με βαθμό «Λίαν Καλώς». Στη συνέχεια αναλαμβάνει ως Αγροτικός Ιατρός (Υπηρεσία Υπαίθρου) στο Περιφερειακό Ιατρείο Μελισσόπετρας, στην Κόνιτσα, και λίγο αργότερα θα συνεχίσει ως Αγροτικός Ιατρός στα Κέντρα Υγείας Μετσόβου και Καναλλακίου Πρεβέζης.

 

  • Το 1999 υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία, ως Ιατρός, στο Στρατιωτικό νοσοκομείο της Σάμου και στη συνέχεια στο 404 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου και έλαβε ολιγόμηνη εκπαίδευση στο Οφθαλμολογικό Τμήμα του νοσοκομείου.
  • Το 2002 αρχίζει την ειδίκευση του την Οφθαλμολογία στην Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική των Ιωαννίνων, υπό τον καθηγητή Κ. Ψύλλα. Εδώ είχε την ευκαιρία να λάβει εκπαιδευτική εμπειρία υψηλού επιπέδου, συμμετέχοντας σε όλες τις δραστηριότητες της κλινικής. Λαμβάνει επαρκέστατη χειρουργική εκπαίδευση και συμμετέχει ενεργά στα ερευνητικά πρωτόκολλα της κλινικής, παραμένοντας στα πιο σύγχρονα όρια της επιστήμης.
  • Το 2005 με το πέρας της ειδικότητας μεταβαίνει στο Λονδίνο, για περαιτέρω εκπαίδευση στο διάσημο Moorfields Eye Hospital, κυρίως στο τομέα του Κερατοειδούς και της Παιδο-οφθαλμολογίας. To Moorfields Eye Hospital έχει αναγνωριστεί σαν ένα από τα καλύτερα (αμιγώς οφθαλμολογικά) νοσοκομεία στον κόσμο, που ορίζει τις πιο σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους.
  • Το 2007 μεταβαίνει στο Chennai της Ινδίας, στο Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο του διάσημου καθηγητή A. Agarwal, όπου λαμβάνει ειδική χειρουργική εκπαίδευση στην αντιμετώπιση του Καταρράκτη και της χειρουργικής Laser του Κερατοειδούς.
  • Το 2008 ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές του, διάρκειας 5 ετών, σε ένα διαφορετικό αλλά εξίσου ενδιαφέρον αντικείμενο, αυτό της Διαχείρισης της Υγείας. Με βαθμό «Λίαν Καλώς» λαμβάνει Master ( MSc) στην Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Την ίδια χρονιά (2008) μεταβαίνει στο Παρίσι για να συμμετάσχει στις πανευρωπαϊκές εξετάσεις για τo Δίπλωμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οφθαλμολογίας. Επιτυγχάνει, και λαμβάνει τον τίτλο Fellow of European Board of Ophthalmology (FEBO).
  • Με την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών υποχρεώσεων του, το 2008, ιδρύει και ξεκινά τη λειτουργία του το Πρότυπο Οφθαλμιατρείο Ιωαννίνων. Ένα σύγχρονο ιατρείο με εξοπλισμό τελευταίας γενιάς, που στοχεύει στην αποτελεσματικότερη διάγνωση και θεραπεία οφθαλμολογικών παθήσεων, προς όφελος του ασθενούς και της όρασής του. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιατρικής του σταδιοδρομίας ο οφθαλμίατρος Αλέξιος Νίκας MD, MSc, FEBO, παραμένει επιστημονικά ενεργός, έχοντας δημοσιεύσει επιστημονικές μελέτες και εργασίες σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συμμετέχοντας και παρακολουθώντας τα περισσότερα διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.