Τι είναι η Laser Διαθλαστική Χειρουργική;

Τι είναι η Laser Διαθλαστική Χειρουργική;

Είναι ένας ευρύς όρος ο οποίος χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία σύγχρονη μέθοδο διόρθωσης των διαθλαστικών ανωμαλιών των ματιών μας. Αυτές είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός. Η επέμβαση αφορά την εφαρμογή Laser στον κερατοειδή, δηλαδή στο μπροστινό διάφανο χιτώνα του ματιού μας ( το «τζάμι» του ματιού μας). Στόχος της επέμβασης είναι να απαλλάξει τον ασθενή από τα γυαλιά του, στο μεγαλύτερο τμήμα των καθημερινών δραστηριοτήτων. Σμιλεύοντας κατάλληλα τον κερατοειδή με το Laser, επιτυγχάνεται η διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας ή του αστιγματισμού μας.

Υπάρχουν περιορισμοί;

Σαφώς. Μπορεί μετά την επέμβαση να χρειάζονται ακόμα γυαλιά αλλά στο πλείστον των περιπτώσεων αυτό θα είναι για ιδιαίτερα απαιτητική όραση (πχ. νυχτερινή οδήγηση). Επίσης η Laser Διαθλαστική Χειρουργική δεν μπορεί ακόμα, με τα τωρινά επιστημονικά δεδομένα, να διορθώσει μόνιμα την πρεσβυωπία.

Υπάρχουν διάφορα είδη επέμβασης;

Ναι. Η Laser Διαθλαστική Χειρουργική διενεργείται τουλάχιστον εδώ και 20 χρόνια και η εμπειρία που έχει αποκτηθεί είναι πολύ μεγάλη. Περιληπτικά μπορούμε ναπούμε ότι υπάρχουν βασικά δύο είδη–τεχνικές επεμβάσεων:

  • PRK (Photo-Refractive Keratectomy): Μέθοδος η οποία γίνεται στην επιφάνεια του κερατοειδούς. Αφού αφαιρεθεί η επιφανειακή στιβάδα του κερατοειδούς γίνεται η εφαρμογή του laser. Ο οργανισμός μας καλύπτει την αφαίρεση της στιβάδας μέσα σε 4-6 ημέρες, διάστημα στο οποίο τα μάτια προστατεύονται με ειδικούς φακούς επαφής. Ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι μετά την επέμβαση τα μάτια πονάνε λίγο για 2-3 ημέρες, η πλήρης ανάρρωση απαιτεί λίγες εβδομάδες κάτι που δεν περιορίζει τις δραστηριότητες του ασθενούς, ενώ χρειάζονται σταγόνες για περίπου 3-4 μήνες. Πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι η απλότητά της και το γεγονός ότι η φυσιολογική ανατομία του ματιού αλλάζει κατά το ελάχιστο δυνατό. Μειονέκτημα αποτελεί ο σχετικός πόνος για λίγες μέρες μετά
  • LASIK (Laser in Situ Keratosmileusis): Μέθοδος η οποία γίνεται στο εσωτερικό τμήμα του κερατοειδούς. Με τη βοήθεια ειδικού οργάνου (κερατοτόμος) δημιουργείται ένα λεπτό επιφανειακό στρώμα κερατοειδούς, το οποίο ανοίγει όπως η σελίδα σε ένα βιβλίο (flap). Το laser εφαρμόζεται στον υποκείμενο κερατοειδή ενώ το λεπτό στρώμα στο τέλος της εφαρμογής επανατοποθετείται στη θέση του. Εκεί «σταθεροποιείται» μόνο τουχωρίς ράμματα. Ο ασθενής δεν πονά σχεδόν καθόλου, η όραση είναι καλή από την 1η-2η εβδομάδα περίπου, και χρειάζονται σταγόνες για περίπου 1 μήνα. Πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι το ταχύτατο της ανάρρωσης και η απουσία πόνου. Μειονέκτημα αποτελεί η τομή στον κερατοειδή η οποία έχει κάποιους περιορισμούς και αποτελεί αντένδειξη για άτομα που ασχολούνται με αθλήματα επαφής (π.χ. πυγμαχία, καράτε, κλπ)

Μπορούν να κάνουν όλοι Laser;

Όχι. Ο κατάλληλος υποψήφιος για Laser πρέπει να έχει κλείσει τα 21 έτη ηλικίας και για τα τελευταία 2 χρόνια να μην έχει μεταβολές στους βαθμούς των γυαλιών του (π.χ. η μυωπία του να είναι σταθερή για τουλάχιστον 2 χρόνια). Γενικά, από όλους όσους ενδιαφέρονται για Laser, κατάλληλοι για την επέμβαση κρίνονται το 40-60%, περίπου. Για το λόγο αυτό, οι υποψήφιοι υποβάλλονται σε υπερσύγχρονες εξετάσεις πριν την επέμβαση.

 

Πόσο αποτελεσματική είναι η Laser Διαθλαστική Χειρουργική;

Πάρα πολύ. Είναι μία επέμβαση που εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια γίνεται σε όλο τον κόσμο με εξαιρετικά καλά αποτελέσματα. Σύμφωνα με ανεξάρτητο οργανισμό του Ηνωμένου Βασιλείου (UK) που επιβλέπει την κλινική αποτελεσματικότητα των χειρουργικών επεμβάσεων (The National Institute of Clinical Excellence- NICE) πάνω από 92% των περιπτώσεων είχαν επιτυχία με εξαιρετικά καλή όραση μετά.

 

Υπάρχουν κίνδυνοι ή επιπλοκές;

Ναι. Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση στον ανθρώπινο οργανισμό έτσι και στο Laser μπορεί να προκύψουν προβλήματα που όμως είναι ιδιαίτερα σπάνια. Μερικά από αυτά, που παραμένουν όμως σπάνια, είναι
– Ξηροφθαλμία. Είναι συνήθως ήπια, χρειάζεται σταγόνες για λίγους μήνες μετά την επέμβαση και είναι πιο συχνή μετά από LASIK.
– Δυσκολία στη νυχτερινή όραση. Δεν αποτελεί συνήθως πρόβλημα και αφορά περισσότερο τους επαγγελματίες οδηγούς. Μπορεί να προβλεφθεί με έλεγχο πριν την επέμβαση.
– Μόλυνση. Εξαιρετικά σπάνια (σύμφωνα με το NICE 1/5000!!). Ειδικές σταγόνες δίνονται για προφύλαξη.
– Επιπλοκή κατά την τομή. Αφορά μόνο τη μέθοδο LASIK, όχι τη PRK. Εξαιρετικά σπάνια (λιγότερο από 2%). Η επέμβαση σταματά προς το παρόν και γίνεται από την αρχή περίπου 2-3 μήνες μετά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
-Ηaze: Αφορά συνήθως τη PRK. Ελαφρά θόλωση του κερατοειδούς μετά την επέμβαση η οποία συνήθως υποχωρεί σχεδόν αυτόματα μετά λίγες εβδομάδες.
– Εκτασία. Εξαιρετικά σπάνια (σύμφωνα με το NICE περίπου 1/1000!!). Αφορά περισσότερο τη μέθοδο LASIK. Μετά την επέμβαση ο κερατοειδής μπορεί να λεπτύνει αρκετά. Πρέπει να διαγνωσθεί πρώιμα και η κατάσταση σταθεροποιείται με μία μικρή σχετικά επέμβαση.

 

Laser ή Φακοί Επαφής;

Η χρήση φακών επαφής δεν είναι άμοιρη επιπλοκών. Η μακροχρόνια, καθημερινή και έντονη χρήση φακών επαφής μπορεί να έχει επιπλοκές που μπορεί να απειλήσουν την όραση. Υπό αυτό το σκεπτικό, υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που προκρίνουν σε ασφάλεια τη διενέργεια Laser από τη χρήση φακών επαφής. Επίσης αυτό που μπορεί να συνεκτιμηθεί είναι το κόστος χρήσης τους, που μπορεί σε βάθος χρόνου να είναι σαφώς μεγαλύτερο από το κόστος της επέμβασης.

 

Πριν την επέμβαση χρειάζεται κάποια διαδικασία;

Ναι. Όπως αναφέρθηκε πριν την επέμβαση γίνονται λεπτομερείς έλεγχοι. Είναι απαραίτητο αρκετές μέρες πριν ο υποψήφιος να μην έχει φορέσει φακούς επαφής. Έτσι, για αυτούς που φορούν μαλακούς φακούς επαφής αυτοί πρέπει να έχουν αφαιρεθεί τουλάχιστον 15 ημέρες πριν, ενώ γι αυτούς που φορούν σκληρούς φακούς επαφής αυτό πρέπει να γίνει 1 μήνα πριν.

 

Μετά την επέμβαση τι κάνω;

Επιστρέφουμε σπίτι μας και ξεκουραζόμαστε. Ακολουθούμε τις οδηγίες και τη φαρμακευτική αγωγή με προσοχή. Δεν πρέπει να τρίβουμε τα μάτια μας περίπου για 1 μήνα και δεν πρέπει να κολυμπήσουμε περίπου για 1 μήνα. Τον 1ο μήνα θα χρειαστούν λίγες επανεξετάσεις για την παρακολούθηση.