Μπορούν να κάνουν όλοι Laser;
Όχι. Ο κατάλληλος υποψήφιος για Laser πρέπει να έχει κλείσει τα 21 έτη ηλικίας και για τα τελευταία 2 χρόνια να μην έχει μεταβολές στους βαθμούς των γυαλιών του (π.χ. η μυωπία του να είναι σταθερή για τουλάχιστον 2 χρόνια). Γενικά, από όλους όσους ενδιαφέρονται για Laser, κατάλληλοι για την επέμβαση κρίνονται το 40-60%, περίπου. Για το λόγο αυτό, οι υποψήφιοι υποβάλλονται σε υπερσύγχρονες εξετάσεις πριν την επέμβαση.
Πόσο αποτελεσματική είναι η Laser Διαθλαστική Χειρουργική;
Πάρα πολύ. Είναι μία επέμβαση που εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια γίνεται σε όλο τον κόσμο με εξαιρετικά καλά αποτελέσματα. Σύμφωνα με ανεξάρτητο οργανισμό του Ηνωμένου Βασιλείου (UK) που επιβλέπει την κλινική αποτελεσματικότητα των χειρουργικών επεμβάσεων (The National Institute of Clinical Excellence- NICE) πάνω από 92% των περιπτώσεων είχαν επιτυχία με εξαιρετικά καλή όραση μετά.
Υπάρχουν κίνδυνοι ή επιπλοκές;
Ναι. Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση στον ανθρώπινο οργανισμό έτσι και στο Laser μπορεί να προκύψουν προβλήματα που όμως είναι ιδιαίτερα σπάνια. Μερικά από αυτά, που παραμένουν όμως σπάνια, είναι
– Ξηροφθαλμία. Είναι συνήθως ήπια, χρειάζεται σταγόνες για λίγους μήνες μετά την επέμβαση και είναι πιο συχνή μετά από LASIK.
– Δυσκολία στη νυχτερινή όραση. Δεν αποτελεί συνήθως πρόβλημα και αφορά περισσότερο τους επαγγελματίες οδηγούς. Μπορεί να προβλεφθεί με έλεγχο πριν την επέμβαση.
– Μόλυνση. Εξαιρετικά σπάνια (σύμφωνα με το NICE 1/5000!!). Ειδικές σταγόνες δίνονται για προφύλαξη.
– Επιπλοκή κατά την τομή. Αφορά μόνο τη μέθοδο LASIK, όχι τη PRK. Εξαιρετικά σπάνια (λιγότερο από 2%). Η επέμβαση σταματά προς το παρόν και γίνεται από την αρχή περίπου 2-3 μήνες μετά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
-Ηaze: Αφορά συνήθως τη PRK. Ελαφρά θόλωση του κερατοειδούς μετά την επέμβαση η οποία συνήθως υποχωρεί σχεδόν αυτόματα μετά λίγες εβδομάδες.
– Εκτασία. Εξαιρετικά σπάνια (σύμφωνα με το NICE περίπου 1/1000!!). Αφορά περισσότερο τη μέθοδο LASIK. Μετά την επέμβαση ο κερατοειδής μπορεί να λεπτύνει αρκετά. Πρέπει να διαγνωσθεί πρώιμα και η κατάσταση σταθεροποιείται με μία μικρή σχετικά επέμβαση.
Laser ή Φακοί Επαφής;
Η χρήση φακών επαφής δεν είναι άμοιρη επιπλοκών. Η μακροχρόνια, καθημερινή και έντονη χρήση φακών επαφής μπορεί να έχει επιπλοκές που μπορεί να απειλήσουν την όραση. Υπό αυτό το σκεπτικό, υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που προκρίνουν σε ασφάλεια τη διενέργεια Laser από τη χρήση φακών επαφής. Επίσης αυτό που μπορεί να συνεκτιμηθεί είναι το κόστος χρήσης τους, που μπορεί σε βάθος χρόνου να είναι σαφώς μεγαλύτερο από το κόστος της επέμβασης.
Πριν την επέμβαση χρειάζεται κάποια διαδικασία;
Ναι. Όπως αναφέρθηκε πριν την επέμβαση γίνονται λεπτομερείς έλεγχοι. Είναι απαραίτητο αρκετές μέρες πριν ο υποψήφιος να μην έχει φορέσει φακούς επαφής. Έτσι, για αυτούς που φορούν μαλακούς φακούς επαφής αυτοί πρέπει να έχουν αφαιρεθεί τουλάχιστον 15 ημέρες πριν, ενώ γι αυτούς που φορούν σκληρούς φακούς επαφής αυτό πρέπει να γίνει 1 μήνα πριν.
Μετά την επέμβαση τι κάνω;
Επιστρέφουμε σπίτι μας και ξεκουραζόμαστε. Ακολουθούμε τις οδηγίες και τη φαρμακευτική αγωγή με προσοχή. Δεν πρέπει να τρίβουμε τα μάτια μας περίπου για 1 μήνα και δεν πρέπει να κολυμπήσουμε περίπου για 1 μήνα. Τον 1ο μήνα θα χρειαστούν λίγες επανεξετάσεις για την παρακολούθηση.